Hoppa till innehållet

Livskvalitet mellan skog och älv

Den röda etagevillan på Brännan i Sävast blickar ut över det växande Sävast, men också älv och skog. Här har familjen Nordin hunnit bo i två år.

När vi i förra numret av Husera träffade Maria och Håkan Nordin hade de precis hunnit färdigställa grunden till huset och inväntade stomresningen. Sedan påsken 2018 är huset färdigt och Håkan och Maria har, tillsammans med de två barnen, hunnit flytta in.

– Vi har byggt efter tomtens förutsättningar och får med etagelösningen höjd och en fin utsikt över älv, berg och skog, förklarar Maria.

Vi slår oss ned i vad de själva kallar för skogsrummet, ett rum som nästan liknar en vinterträdgård och som blickar ut mot skogen. Maria berättar att de gärna sitter här alla årstider.

– Skogsrummet är mitt favoritrum. Egentligen tänkte vi oss först en altan här, men jag är så glad att vi inte gjorde en sådan, säger hon.

Huset är ritat av Mia Persson, då arkitekt på Nordmark & Nordmark. Maria och Håkan har valt att prioritera ljusinsläpp och rymd i sällskapsytorna. Umgängesytorna breder ut sig och de andra rummen tar mindre plats.

Huset på brännan byggdes av Vittjärvshus över hösten och vintern 2017 – 2018 och det var en säsong där vädret bjöd på utmaningar.

– Jag tror nog aldrig att det har snöat ket som den vintern, säger Maria.

Håkan fyller i:

– Och på hösten regnade det hur mycket som helst, men det var bra dränerat på tomten.

Tidsplanen, med inflyttning i slutet på mars, hölls och de är båda två nöjda med planen som sattes, med tydliga datum för olika skeden och beslut.

– Det var skönt att inte göra alla stora val som golv och ytskikt på en gång, menar Maria.

Håkan instämmer:

– Flexibiliteten och att få tid till de olika valen var viktigt och det var också en del i beslutet att välja den typen av byggfirma.

Maria ger ett exempel på flexibiliteten under byggets gång:

– En detalj de löste så bra var när vi upptäckte att badrummet skulle bli alldeles för litet. Då kunde vi säga ”stopp” och skjuta bak väggen mot bastun. Vittjärvshus gjorde snabbt om och minskade bastun istället.

De båda har varit nöjda med kontakten med Vittjärvshus och att dialogen fungerat bra. Håkan berättar:

– Man kan resonera om besluten, de kan dela med sig av tidigare erfarenheter från material eller praktiska lösningar och hjälpa till att hitta leverantörer. Det stödet och att ha någon att bolla med är värdefullt.

Nu följer nästa fas i planeringen. Maria berättar att trädgården ska få blomma ut och små justeringar i huset görs allt eftersom.

– Pricken över i:et kommer bli ett växthus, avslutar hon.

 

 

Hitta din inspiration

Vi bygger unika hus för unika människor. Klicka gärna in på våra personliga och kundanpassade hus, arkitektritade hus, kommersiella fastigheter och husmodeller. Kanske hittar du inspiration till ditt drömhus!

METOD ANPASSAT

 

METOD ANPASSAT

METOD ANPASSAT

Bara fantasin sätter gränser. Här har ni 100-procentig valfrihet utifrån er unika situation. Vi finns alltid nära dig som kund och vi följs åt genom hela processen.

 

METOD SOLID

METOD SOLID

Vårt husmodellskoncept. Effektiva och välplanerade ytor tillsammans med nerskalade och tydliga tillval.

 

Från koja till slott

KOMMERSIELLA FASTIGHETER

By Formsmedjan. Powered by Yago