Hoppa till innehållet

Tree Hotel 7th room – kronan på verket

Tree Hotel i Harads har blivit en fantastisk framgångssaga, och Vittjärvshus har varit med hela vägen från start. – Det var sannerligen en speciell känsla när vi för första gången hängde upp någonting vi byggt i träd, säger Rickard Eriksson.

Tree Hotel 7th room – kronan på verket

Historien berättar alltid en sanning och sanningen och historien med Tree Hotel i Harads är en närmast osannolik lyckosaga. Britta och Kent Lindvalls projekt som av många ansågs som mer eller mindre tokigt när det startades är i dag en reseanledning för nyfikna och intresserade från hela världen. Dessutom lockar det kändiselit från när och fjärran som vill vara lite sig själva för en stund.

Vittjärvshus har varit med under hela den här fantastiska resan. Första lilla rummet ritades upp efter Kent och Brittas önskemål och sedan jobbades det igenom i fråga om vilka material som skulle användas, och passa bäst in i miljön. Den stora projekteringen blev hur hela bygget skulle kunna göras stabilt, däruppe bland trädkronorna.

– Till slut var det trädens individuella placering i förhållande till varandra som blev helt avgörande. Det fanns en rad faktorer att ta hänsyn till, inte minst säkerhetsmässigt. Träd är ju levande, de växer och förändras över tid. Vilket läge ger bäst stabilitet, allt måste passa exakt. Det var mycket funderande innan vi till slut kom i mål.

Jag går verkligen igång på den där typen av svårigheter och ovanliga hinder som måste övervinnas.

Det är skillnad mot att bygga en vanlig villa…

– Ja, det är en otrolig skillnad. Allt tar så mycket längre tid, naturligtvis. Varje detalj måste gås igenom. Det tog sex månader av planering innan vi var färdiga att bygga det första rummet, säger Rickard Eriksson.

The 7th Room födelse

De följande rummen i Tree Hotel-skogen byggdes inomhus i Vittjärv för att sedan transporteras till Harads och monteras upp på plats. Från den första ”Kojan” blev rummen större och tyngre allt eftersom. Det krävdes, bland annat, en gigantisk, massiv isvall framställd av spolad snö i kombination med minusgrader, när ”Trollsländan”, 52 kvadratmeter med konferensdel och helt inklädd i kroban-plåt, skulle lyftas på plats. Detta på grund av tyngden och de sluttande markförhållandena. Totalvikterna på rummen växte från fyra ton till någonstans runt 20 ton för det ”Sjunde Rummet”. Här fick trädstammarna förstärkas med stålbalkar på grund av den massiva tyngden och stålpelare borrades ner i berg för att ytterligare förstärka konstruktionen.

– Det är det absolut största rummet, cirka 100 kvadrat, med alla bekvämligheter. Det sitter dessutom nära 11 meter upp i luften. Det var verkligen en utmaning på alla sätt. Vi fick bygga en stålram som lyftes upp och sedan vrida in rummet mellan 12 pelare som i ett klockspel. Det var spännande.

The 7th Room födelse innebar även ett samarbete med den världskända arkitektbyrån Snöhetta. Den norska byrån har ritat flera spektakulära byggnader världen över och har ett renommé som är erkänt av alla i branschen.

Vi kan bara drömma och hoppas att det kan bli fler samarbeten i framtiden.

– Det var fantastiskt att få möjlighet att arbeta med Snöhetta. Så otroligt skickliga och bara att få medverka i en tankeprocess med sådana kreativa hjärnor var otroligt givande. Vi kan bara drömma och hoppas att det kan bli fler samarbeten i framtiden, säger Rickard Eriksson vars Vittjärvshus genom sin profilering via Tree Hotel skapat en egen, närmast extrem, byggnisch.

Nu avyttrar dock Britta och Kent Lindvall sin livsdröm för att bli pensionärer på heltid så den fortsatta utvecklingen för Tree Hotel är en aning oklar. Men Rickard Eriksson är förhoppningsfull och brinner själv för att få fortsätta arbeta med fler liknande utmaningar i framtiden.

– Jag går verkligen igång på den där typen av svårigheter och ovanliga hinder som måste övervinnas. Jag har varit med om massor av olika typer av byggen men de här var verkligen speciellt. Jag vill gärna uppleva något likande igen om det nu är möjligt, och gärna, som nu, i samverkan med andra lokala företagare.

 

METOD ANPASSAT

 

METOD ANPASSAT

METOD ANPASSAT

Bara fantasin sätter gränser. Här har ni 100-procentig valfrihet utifrån er unika situation. Vi finns alltid nära dig som kund och vi följs åt genom hela processen.

 

METOD SOLID

METOD SOLID

Vårt husmodellskoncept. Effektiva och välplanerade ytor tillsammans med nerskalade och tydliga tillval.

By Formsmedjan. Powered by Yago