Hoppa till innehållet
Intervju Rickard Eriksson
19 juni 2024

Intervju Rickard Eriksson

 Hej Rickard Eriksson, vd på Vittjärvshus. Går det verkligen att bygga ett prisvärt ett premiumhus?

Självklart går det att göra det. Villa Stjärnklar tog vi fram för att ha en exempelmodell där vi utnyttjar material, byggteknik och planlösning optimalt. Då får vi ett lättbyggt hus som går snabbt att färdigställa, vilket håller nere priset samtidigt som vi behåller premiumkänslan.

 

Men då måste jag bygga precis som modellhuset utan valmöjligheter?

Absolut inte! På Vittjärvshus har vi aldrig byggt samma hus två gånger. I femtio år har vi byggt unika hus för unika människor. Det vi visar upp på vår webb är hus vi byggt enligt våra kunders önskemål som vi tycker är fina exempel på det vi har att erbjuda. Islutändan så är det alltid kundens önskemål, behov och vision av sitt nya hem som styr slutresultatet.

 

Så jag som kund kan alltså få både prisvärdhet och valfrihet?

Precis så är det faktiskt. Vi vill inte låsa fast våra kunder i strikt fastslagna husmodeller där allt är förutbestämt till det yttersta och absolut ingenting går att ändra på. Våra hus är inte de allra billigaste, men vi vet att det går att erbjuda såväl kvalitet och valmöjligheter och ändå bygga rationellt och kostnadseffektivt.

 

Jamen hur är det möjligt att få både och? Finns det någon hake någonstans?

Nej, inte alls. Vittjärvshus har alltid byggt kundanpassat, vilket gör att vi har tusentals olika lösningar och idéer med oss erfarenhetsmässigt. Så att flytta en innervägg eller ett fönster är inga problem och så länge inget skiljer i materialkostnad eller kvadratmeteryta så blir det heller ingen merkostnad. Och vill man till exempel ha lite större fönster någonstans eller lägga in ett dyrare golv så ligger merkostnaden enbart på materialet – jobbet är ju detsamma.

 

Hade det inte varit enklare ändå att ha färdiga modeller och bygga strikt efter dem?

Det är inte så vi vill jobba på Vittjärvshus. För oss handlar det om att i allt kunna leverera så nära kundernas förväntan till ett så konkurrenskraftigt pris som möjligt.

I vår fabrik i Vittjärv och ute hos våra kunder bygger vi hus. Men det vi egentligen gör är att erbjuda människor möjligheten att förverkliga drömmen om ett eget hem. Hur det hemmet ska se ut, kännas och upplevas är alltid väldigt personligt. Det kan låta som en kliché, men vi siktar alltid på 100 procent kundnöjdhet. Allt annat är helt otänkbart för oss.

”Vi har alltid haft en hög utgångsstandard när det gäller materialval till våra hus. Det är givetvis väldigt många av våra kunder har specifika önskemål, men tanken är att om kunden inte väljer själv så ska de få något som är riktigt bra. Det är parkettgolv, det är fina inner- och ytterdörrar, det är kvalitetsfönster till exempel. Alla våra kunder ska veta att om de inte gör några egna val ska de alltid få ett fint kvalitetshus ändå.”

 

​​​​Rickard Eriksson, vd Vittjärvshus

”Våra kunder är våra ambassadörer och viktigaste marknadsförare. Vi ska alltid leverera en perfekt slutprodukt så de är nöjda och talar gott om oss. Väldigt, väldigt ofta så bygger vi hus åt våra gamla kunders vänner och bekanta. Det om något är ett kvitto på att vi gör någonting bra. Vi är noga med att hela processen man går igenom som kund ska bli så enkel och angenäm som möjligt”

 

​​​​Rickard Eriksson, vd Vittjärvshus

”När vi är ute och bygger upp huset så ska vi alltid vara proffset i kvarteret. Ingen ska kunna leverera en byggarbetsplats som i minsta detalj fungerar och ser bättre ut än vår. Våra byggplatser är också viktig reklam för oss, för de som går i tankarna att bygga hus åker gärna ut till platser där det byggs och tittar. Åker de förbi och någon annan bygger i samma kvarter så ska vi alltid ha snyggast och mest välstädat, både inne och utanför huset. Det ska alltid se proffsigare ut hos oss”

 

​​​​Rickard Eriksson, vd Vittjärvshus

”Vi ställer mycket höga krav på våra snickare vilket skapar en yrkesstolthet och hantverksskicklighet som genomsyrar hela företaget. När det kommer lärlingar till oss får de direkt lära sig av de äldre snickarna om vår höga kravställning. Det innebär att vi får otroligt skickliga snickare som ställer höga krav på sig själva i kvalitet och utförande. Sågar man en dålig gering så sätter man inte upp den – man sågar en ny som sitter perfekt. Det är i detaljerna man ser att det är ett Vittjärvshus.”

 

Rickard Eriksson, vd Vittjärvshus

”Vårt fokus på kvalitet i allt vi gör visar sig också när det kommer till slutbesiktning. Att våra arbetsledare får mycket beröm från besiktningsmannen är vanligt förekommande. Men den ultimata bekräftelsen på vårt arbete måste ändå vara reaktionen från våra kunder. När de fäller en lyckotår på besiktningen över att det verkligen blev så fint, eller till och med finare, än de drömt om. Det händer lite då och då. En större stolthet över det vi gör kan man aldrig kännaän just i det ögonblicket. Då vet vi att vi gör någonting riktigt bra.

 

Se alla

Med dina drömmar i fokus

Med dina drömmar i fokus